دروغگویی یکی از رفتارهای شایع کودکان است که اغلب والدین را خیلی ناراحت می کند. کودکان معمولا واقعیت و خیال را در هم میآمیزند و گاه تصورات خود را کاملا واقعی می پندارند مثلا کودکی که مادرش او را ترک کرده ممکن است داستانهایی دربارهی اینکه شماره تلفن او را نمیداند بسازد و چنان خواستار آرزوهایش است که خود نیز باور می کند آن چیز را به دست خواهد آورد.
گاهی اوقات کودکان به منظور فراراز تنبیه یا انتقاد دروغ می گویند. اگر کودک برای فراراز پیامد اشتباهش دروغ بگوید بهتر است به جای واکنش شدید نسبت به دروغ گفتن درباره ی کار اشتباه او و علت بد بودن کارش با وی صحبت کنید .
در مواجهه با کودکی که دروغ گفته است آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید آرام بمانید. بهتراست ابتدا نوع دروغ را تعیین کنید و بسته به آن واکنش مناسب نشان دهید
اگر کودک با موقعیتی دشوار روبرواست و آرزوهایش را به عنوان واقعیت بیان میکند وی را تشویق کنید که به جای این کار به بیان احساساتش بپردازد و از دیگران برای حل مشکلات کمک بخواهد.
یکی از روشهای موثر برای اینکه والدین بتوانند فرزندانشان را از دروغ گفتن باز دارند این است که دربارهی مزایای راستگویی با کودک صحبت کنند مثلا خواندن کتابهای داستانی . از این طریق کودک به این درک میرسد که با دروغ گفتن نمیتواند زشتی های خود را بپوشاند.
اگر والدین احساس کنند که کودکشان در حال دروغ گفتن است بهتر است جلوی ادامه ی حرف هایش را بگیرند تا کودک به دروغ پردازی خود ادامه ندهد البته پس از قطع کردن حرف فرزند خود سعی کنید در کمال آرامش وی را از رفتار زشتش نه در جمع بلکه در گوشه ای باخبر کنید و به او بفهمانید که با دروغ گفتن نمی توان زشتی ها و تنبلی ها را پوشاند.
والدین باید این اطمینان را به کودک خود بدهند که اگر راستش را بگوید مشکلی برایش پیش نمیآید تا وی با آرامش خاطر طعم شیرین راستگویی را بچشد. اگر درمان دروغگویی زودتر و در سنین پایینتر آغاز شود نتایج امید بخشتری به دنبال خواهد داشت.
در رفتار خود به عنوان پدر و مادر دقت کنید که مبادا خود آموزش دهنده دروغ باشید.گاهی اوقات کودکان در دروغگویی از والدین خود الگوبرداری میکنند پدر و مادری که خود در محیط خانه به کودک یا حتی به همدیگر دروغ میگویند نمی توانند انتظار راستگویی از فرزند خود داشته باشند و بهتر است قبل از هر چیز والدین مراقب رفتارهای خود باشند.
اگر کودکی دائم دروغ میگوید برای تشویق کردن او به راستگویی میتوان از پاداش دادن استفاده کرد مثلا به جای اینکه به کودکی که دروغ گفته بگویید دوستت ندارم چون دروغ میگی بگویید: می دونم که دوست داری همیشه راست بگی از این به بعد هر روزی که دروغ نگی به توجایزه میدهم.
گاهی اوقات هم کودک برای فرار از مسئولیتی که به او داده شده دروغ میگوید و بهانه می آورد در نتیجه بهتر است مسئولیت هایی را به او محول کنید که در حد توانش باشد اگر دروغ گفت باید بداند که این کار او مجازات دارد.
والدین نباید در برابر دروغ های کودک بر آشفته شوند و او را تنبیه کنند . بیان نتایج تلخ و زشت دروغگویی به صورت داستان برای کودکان می تواند در آموزش عواقب تلخ دروغگویی مفید واقع شود.
با رفتار خود به کودک بیاموزید که گفتن واقعیات به هر صورتی که باشد مقبول است و موجب تنبیه و آزار و اذیت او نخواهد شد. زمانی ک کودک دروغ می گوید نباید به او خندید و باید با این عادتشان جدی برخورد کنند.
اگر والدین نتوانستند با راهکارهای خود کودک را از دروغگویی منع کنند بهتر است با مشاور کودک مشورت کنند. ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
سایت آموزشی دکتر سمیه سلطانی به شما کمک می کند که مشکل فعلی خود را پیدا کرده و با راه حل هایی آشنا شوید که به نیاز های شما در ارتباط با روابط عاشقی در مسیر ازدواج و تحصیلی پاسخ بدهد.در صورت تمایل برای گفتگو با یک مشاور با تجربه، می توانید از طریق شماره 09913943537 در تلگرام یا واتس آپ هماهنگ بشوید همچنین می توانید پرسش های خود را در مورد این مراحل ارسال کنید تا در اسرع وقت پاسخ تان ارسال شود.
برای عضویت در کانال تلگرام روانشناسی دکتر سمیه سلطانی کلیک نمایید.