پرخاشگری در کودکان علل مختلفی دارد. بعضی از کودکان به علت اینکه نمیدانند احساسات ناخوشایند خود مثل خشم و ناکامی را چگونه با کلمات ابراز کنند به پر خاشگری روی میآورند . صحبت با کودکان و کمک به آنان برای بیان احساساتشان بدون خشم و عصبانیت در این موارد مفید است.
کودک ممکن است شاهد دعوا و پرخاشگری والدین یا دیگر اعضای خانواده باشد و از این رفتار الگوبرداری کند بنابراین والدین باید بر محیط خانه کنترل داشته باشند. عدم به کارگیری پرخاشگری در روابط بین فردی اعضای خانواده و هم چنین نظارت بر برنامه های تلویزیونی که کودک مشاهده میکند میتواند این اثرات را تاحد ممکن کاهش دهد متاسفانه بعضی از برنامههای تلویزیونی برای کودک مناسب نیست زیرا عاملی برای ترویج پرخاشگری است.
والدین نباید در برابر داد و فریادهای کودک تسلیم شوند زیرا به مرور زمان کودک یاد میگیرد که با بدخلقی می تواند به آنچه می خواهد دست یابد. اگر کودک بفهمد که هر وقت و هرکجا پرخاشگری کند پیامد یکسانی متحمل می شود قطعا چنین رفتاری از خود نشان نمی دهد.
برای اینکه پرخاشگری و حملات بدخلقی در کودکان کاهش یابد بهتر است والدین قوانین را به صورت روشن به کودک بگویند. کودک باید بداند احساس خشم طبیعی است ولی مرزهایی برای شیوهی ابراز آن وجود دارد مثلا زدن دیگران ممنوع است. به خاطر بدخلقی کودک تسلیم خواسته های غیر منطقی او نشوید و رفتارش را نادیده بگیرید البته تازمانی که به کار خطرناکی دست نزند پس ایمنی کودک را در نظر بگیرید.
موقعیتهایی که کودک بیشتر دچار بدخلقی و پرخاشگری میشود مانند زمان خستگی گرسنگی یا خواب آلودگی را شناسایی کرده و باتوجه به نیازهای جسمانی و روانشناختی کودک برنامههای او را در اولویت قراردهید تا کودک کمتر دچار بدخلقی و خشم شود.
بهتر است والدین زمان تماشای تلویزیون را برای کودکان کاهش دهند زیرا بسیاری از کارتونها و برنامههای تلویزیونی سرشار از داد و فریادها وبرخوردهای فیزیکی هستند. سعی کنید به برنامه هایی که تماشا میکند نظارت داشته باشید اگر در یه برنامه ای اتفاقی میافتد که شما نمی پسندید در موردش با او حرف بزنید <دیدی چطوره پسره دوستش رو هل داد؟ این اصلا کار خوبی نیست هست؟>
به رفتار خوب کودک جایزه بدهید. زمانی که کودک کار خوبی انجام میدهد به او توجه کنید و کار او را تشویق کنید مثلا میتوانید تقویمی روی در یخچال بگذارید و به وقتهایی که می تواند خشم خود را کنترل کند به او برچسب های رنگی جایزه بدهید وقتی تعداد خاصی از این برچسب ها دریافت کرد یک جایزهی کوچک به او بدهید مثل یک اسباب بازی جدید یا رفتن به شهر بازی.
اگر پرخاشگری یا عصبانیت کودک به وسایل یا اسباب بازیهایش صدمه وارد سازد یا خرابی به بار آورد باید خودش آن را درست کند او میتواند یک اسباب بازی شکسته را با چسب بچسباند یا اشیایی که در زمان عصبانیت پرت کرده خودش جمع کند البته این کا را به عنوان تنبیه بروز ندهید آن را نتیجهی طبیعی از عمل پرخاشگرانه بدانید. حل پرخاشگری در کودک کاری پیچیده است و به صبر و حوصله ی زیادی نیاز دارد والدین می توانند با کمک گرفتن از یک مشاوره زبده به نحو بهتری به هدایت عاطفی کودک بپردازند تا کودک با موفقیت رفتار ناشایست خود را پشت سر بگذارد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
سایت آموزشی دکتر سمیه سلطانی به شما کمک می کند که مشکل فعلی خود را پیدا کرده و با راه حل هایی آشنا شوید که به نیاز های شما در ارتباط با روابط عاشقی در مسیر ازدواج و تحصیلی پاسخ بدهد.در صورت تمایل برای گفتگو با یک مشاور با تجربه، می توانید از طریق شماره 09913943537 در تلگرام یا واتس آپ هماهنگ بشوید همچنین می توانید پرسش های خود را در مورد این مراحل ارسال کنید تا در اسرع وقت پاسخ تان ارسال شود.
برای عضویت در کانال تلگرام روانشناسی دکتر سمیه سلطانی کلیک نمایید.