ناخن جویدن کودکان
تحقیقات نشان داده است که تقریبا درصد کودکان 4 تا6 ساله ناخنهایشان را میجوند که متاسفانه این مساله به شدت برای سلامتی کودک مضر است. اکثر خانوادهها میدانند که این رفتار معمولا ناشی از یک اضطراب روانی است و البته تا مدت زیادی ادامه خواهد داشت. در این مواقع والدین نباید واکنش تند یا منفی نشان دهند بلکه باید با ملایمت و برخورد صحیح با کودک چارهای برای این مشکل پیدا کنند. قبل از هر چیز باید علت این مشکل پیدا شود و بعد با آرامش در صدد حل مشکل برآیند.
متاسفانه مشکل ناخن جویدن تا 10 سالگی به اوج می رسد . علت این کار بیشتر به مشکلات روزمره و فشارهای عصبی مربوط می شود. هر برخورد ناخوشایدی با کودک در این دوران باعث اضطراب و دلهره در او میشود و کودک را عصبی میکند. عصبانیت بیش از حد در بچه ها باعث بروز چنین رفتاری می شود. این عصبانیت علت های زیادی می تواند داشته باشدکه در هر کودکی متغیر است . ممکن است به خاطر از دست دادن یک اسباب بازی یا نرفتن به پارک یا برگشت زود هنگام از پارک و نرسیدن به هدف مشخص باشد. در بعضی مواقع هم علت ناخن جویدن می تواند کم رویی و خجالتی بودن کودک باشد کودکانی که اعتماد به نفس پایینی دارند و خجالتی اند معمولا در جمع دچار دلهره و اضطراب می شوند و اولین واکنش آنها ناخن جویدن است.
زمانی که کودک ناخن را در دهانش میبرد و شروع به جویدن میکند بلافاصله دقت کنید چه محرکی باعث این رفتار شده شاید کودک درگیر مشکلی شده یا مساله ای او را آشفته کرده است در این شرایط خیلی ملایم از او بپرسید که آیا می داند دستش را به دهان برده است یا نه؟
بیشتر کودکان برای کاستن از فشارهای عصبی و تنشهای روزانه ناخن های خود را میجوند این جویدن ناخن یک روش برای تخلیه اضطراب ودلهرهای است که در پشت آن چیزی عمیق تر پنهان شده مثل خشم فرو خورده. والدین باید بدانندکه رفتار آنها عامل اصلی درکم شدن این نوع عادت ها است.
از سرزنش و سرکوب کردن کودک بپرهیزید و سعی کنید علت راجویا شویدشما باید حالتی را که باعث اضطراب در کودک می شود شناسایی کنید و کاری کنید که در موقعیت استرس زا قرار نگیرد به طور مثال اگر کودک هنگام تماشای تلویزیون ناخن میجود بهتر است شیئی به دست او بدهید تا سرگرم شود با این کار حواس کودک پرت می شود و فراموش می کند ناخن بجود. بهتر است همیشه ناخنهای کودک را کوتاه کنید ناخنهای کوتاه شده به سختی قابل جویدن هستند.
هیچ گاه کودک رانترسانید ترس کودک باعث استرس در او می شود و ناخن جویدن را تشدید می کند. شرمنده کردن و سرزنش کردن کودک هیچ اثر درمانی برای رفع این مشکل ندارد و باعث اختلالات دیگر نیز می شود. والدین میتوانند برای جلوگیری از ناخن جویدن چسب زخم رنگی تهیه کنند و به انگشتان کودک بزنند. هیچ گاه انگشتان کودک را تلخ نکنید زیرا تجربه نشان داده است که این روش نه تنها برای ترک ناخن جویدن کودک موثر نیست بلکه با احساس گناهکاری و اضطراب در فرد سبب می شود بیشتر به این عمل بپردازد .
اگر تمامی این کارها را انجام دادهاید ولی باز هم کودک شما به این کار ادامه میدهد باید بدانند اگر مشکل ناخن جویدن در دوران کودکی حل نشود متاسفانه باعث آسیب های روانی و رفتاری در بزرگسالی میشود. برای حل بلند مدت این مشکل می توان از راهنمایی و کمک یه مشاور کودک استفاده کرد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
سایت آموزشی دکتر سمیه سلطانی به شما کمک می کند که مشکل فعلی خود را پیدا کرده و با راه حل هایی آشنا شوید که به نیاز های شما در ارتباط با روابط عاشقی در مسیر ازدواج و تحصیلی پاسخ بدهد.در صورت تمایل برای گفتگو با یک مشاور با تجربه، می توانید از طریق شماره 09913943537 در تلگرام یا واتس آپ هماهنگ بشوید همچنین می توانید پرسش های خود را در مورد این مراحل ارسال کنید تا در اسرع وقت پاسخ تان ارسال شود.
برای عضویت در کانال تلگرام روانشناسی دکتر سمیه سلطانی کلیک نمایید.